The Summer Journey
Update 27 noiembrie
7. Last Chapter
What a ride! La exact 4 luni de la start, Smart Academy is finally at the end, iar comunitatea ITSS a crescut cu încă 14 colegi faini și ne bucură foarte tare lucrul acesta!
Cu acest final și după mai bine de jumatate de an cu 3 academii în paralel (Bootcamp, Smart Academy București și Smart Academy Chișinau), we are all richer și ne bucurăm de 21 de colegi noi în total care au ales să își continue journey-ul și dezvoltarea profesională alături de noi!
Suntem #proud de academii și ia uitati cu ce ne laudam noi acum la final:
Blend knowledge;
Online bonding;
Cursuri și tutoriale (pe care acum le putem refolosi);
Contribuție în proiecte interne de care beneficiem cu toții (unul deja în productie, unul ready to prod, unul încă în faza de development);
Cross team workings;
36 de interni implicati, 20 mentori, 10 traineri 😊 si toată organizația cu ochii pe ei 😊
Multumim tuturor pentru implicare și dedicare, a fost intens, a fost cu mult knowledge și cu multe amintiri frumoase și lessons learned de fiecare în parte! We did it in online!
Looking forward for next year Academies! Stay tuned, revenim cu academii îmbunătățite de la an la an, cu idei noi și concepte interesante!
Cu drag,
Diana
HR Business Partner & Product Owner
FIN
Update 12 noiembrie
6. Mentors’ perspective: Smart Academy for BA & PM
Alexandra
Experiența mea în Smart Academy a început cu o teamă, o timiditate în a fi Mentor pentru un alt/a coleg/a. Nu am avut încredere în mine că pot face asta, a fost ceva de genul: “nu am timp, însă ITSS are nevoie de mine, Gabriela are nevoie de mine … let’s do it! I’ll go with the flow … I’ll learn something new for sure … along with the interns. You are never too good at your job, continuous learning/upgrade is the key”.
Am mai făcut asta în trecut, însă din umbră, fără presiune/ deadlines sau quality checks.
Aceasta a fost prima experiență de mentor într-un context oficial, organizat și în lumina reflectoarelor. Asta m-a speriat cel mai mult.
Mi-a plăcut vibe-ul adus de colega mea Bogdana, are o pozitivitate dusă la extrem care m-a ținut în priză și m-a impulsionat, m-a ajutat să îmi depășesc limitele într-o perioadă extrem de grea și în același timp foarte aglomerată.
Am redescoperit în mine răbdarea pe care credeam că nu o mai am, plăcerea de a învăța pe cineva, de a împărtăși din experientele mele (bune sau rele).
Bogdana este .. like a ‘sponge‘: pasionată/dedicată, implicată în echipă/progress, are chimie cu echipa Harp Vacay. Concluzionând: are calitatile unui viitor PM de success!
În contextual actual … deși încă nu ne-am cunoscut live … pot spune că ne-am împrietenit, am ajuns la o comunicare sinceră și transparentă, ne dam ușor feedback: #WeAreTeam!
We are not a team only because we work together. We are a team because we respect, trust, and care for each other!
O zi faina all!
Alexandra
…
Elena
Totul a început când am aflat că în cadrul companiei se va desfășura programul de internship Smart Academy 2.0, pentru al doilea an consecutiv, și faptul că anul acesta vom înființa programe de internship și pentru rolurile de BA, PM, UX, spre deosebire de anul trecut, când s-a pus accent pe rolurile tehnice.
M-am bucurat la auzul acestei vești, și am început să mă gândesc serios dacă pot să ajut și să particip în calitate de mentor pentru noii colegi. Prima mea reacție, când am fost întrebată dacă doresc să mă implic, a fost:
“Gabi, chiar crezi că eu aș putea să-i învăț pe alții această meserie? Who? Me? No way, Jose….”
Răspunsul Gabrielei m-a determinat să îmi doresc să încerc. Am simțit că e datoria mea să întorc oportunitatea pe care eu am primit-o la rândul meu, atunci când mi-am început cariera la o altă companie.
Cea mai mare provocare a fost faptul că am fost nevoiți să desfășurăm acest program de internship în totalitate online. Acest lucru a limitat, printre altele, și oportunitatea internilor de a face “shadowing” și de a observa cum se desfășoară activitatea de zi cu zi în proiectele noastre.
Ce mi-a plăcut cel mai mult? Faptul că a fost o experiență benefică pentru toată lumea implicată: mentori, interni, organizație.
Ca mentor, am avut ocazia să cunosc oameni minunați, ambitioși și dornici să învețe, care au adus un suflu proaspăt în echipă. În cadrul procesului de pregătire a materialului de învățare, am avut oportunitatea de a-mi sedimenta anumite cunoștințe, unele noi, altele pe care nici nu știam că le am. Cred că prin această experiență mi-am îmbunătățit abilitățile de comunicare, organizare și încrederea în ceea ce fac.
Internii au reușit să învețe foarte multe lucruri într-un timp relativ scurt și ne-au depășit așteptările.
La nivel de organizație, ne-am revizut și îmbunătățit procedurile interne de desfășurare a activității de analiză de business, cât și procesele de învățare și evoluție în cadrul companiei.
Sunt foarte mândră de realizările întregii echipe Smart Academy 2.0! You rock!
Regards,
Elena
…
Gabriela
Cariera mea a început cu un internship, care a contribuit foarte mult în dezvoltarea mea, așa că mereu mi-am dorit să creez această oportunitate pe piață, în care și alți juniori să aibă ocazia să învețe și să primească un rol de project manager, business analyst sau graphic designer fără a avea x ani de experiență. În general, internship-urile oferite de alte companii sunt tehnice și nu se concentreaza pe aceste 3 roluri, care sunt cheie pentru succesul proiectelor.
Cel mai mult mi-a plăcut că am putut construi de la zero acest concept și am urmărit împreună cu super-mentorii să le creăm un context în care internii să învețe cât mai mult, să se dezvolte și să pună în practică teoria. Strategia noastra a fost “learning by doing” și suntem fericiți să vedem că a funcționat. Am descoperit în noi un bagaj mare de informații pe care le-am dat mai departe, am făcut atât mentoring, cât și coaching cu colegii și am avut satisfacții mari cu fiecare reușită a lor.
Cum sunt internii? Magnifici! 😊 Bogdana, Maria și Alex ne-au depășit așteptările pe care le-am avut la începutul acestui drum și credem în potențialul lor și în cariera de succes pe care o vor avea. Nu a fost ușor să creăm relații în online, să facem sesiuni de training, learning, sharing, shadowing sau handover pe Teams, însă am reușit să trecem de ecrane și să ajungem unii la ceilalți.
Ca si lead al echipei, sunt mândră de mentori și interni, sunt fericită de rezultat și abia aștept să organizam alte internship-uri în care să aplicăm ce am învățat în acest an.
Care a fost rețeta? Nu știu să spun, ne-a venit natural. E super-puterea noastră!
Mulțumim,
Gabi
…to be continued
Update 22 octombrie
6. Smart Academy for Business Analysts and Project Managers
Ana-Maria Mărgărit – experiența unui BA intern în Smart Academy
<Entuziasm> este cuvântul potrivit pentru a descrie ceea ce am simțit la începutul internship-ului Smart Academy. Eram curioasă și nerăbdătoare să descopăr și să văd cum este să lucrezi în mediul IT, mai ales că Smart Academy a venit cu noutatea de a se desfășura online.
Modul cum a început și a evoluat acest internship a fost peste așteptările mele, probabil și pentru că am învățat foarte multe lucruri noi.
Primele săptamâni au ajutat la a-mi cunoaște colegii, prin diferite jocuri și povești despre fiecare, urmând ca mai apoi să cunosc departamentul din care fac parte și desigur mentorii. Încă de la început am simțit sprinjinul mentorilor și dorința de a ne ajuta și de a ne învăța cât mai multe, fiind mereu la o întrebare distanță, indiferent de timp 😊.
Cel mai mult mi-a placut când am început să lucrăm la proiectul Harp Vacay. M-am bucurat foarte mult că pot să lucrez la un proiect real, unde erau implicați mai mulți colegi din diferite departamente și, astfel, am putut forma o echipă grozavă. Îmi place metodologia desfășurării acestui proiect, cum sunt planificate ședințele și toată implicarea colegilor care, fără dubiu, dă roade :D.
Sunt încântată de ceea ce am învățat până acum despre rolul de BA, pentru că, pe lângă analiza de business, implică comunicare cu echipa, discuția și, ulterior, clarificarea diferitelor aspecte și nu în ultimul rând, satisfacția rezutatului final.
Faptul că acest internship se desfăsoară online, m-a facut să am așteptări mai mici în ceea ce privește interacțiunea cu ceilalți colegi din internship sau colegii din ITSS, însă a fost total contrar așteptărilor. Înca de la început am simțit acel vibe de echipă, iar în departamentul din care fac parte avem meeting de “Morning coffee”, unde povestim experiențe și ne cunoaștem mai bine.
Reprezentarea unui BA intern a internshipului Smart Academy este următoarea:
EPIC: Smart Academy
User story:
As a Smart Academy intern, I want to learn as many things as possible, so that I can become a good BA.
Entry point:
BA – Department
Description:
Enthusiasm for accumulating new knowledge.
Support from mentors.
Dedicated and involved team.
Perseverance and motivation for a well done job.
Technical mapping:
Creating an API for good mood and success. 😊
Error flows:
Lack of feedback.
Lack of interaction and/or communication between team members.
Design:
Acceptance Criteria:
Smart Academy intern should be enthusiastic.
Smart Academy intern should communicate with the mentors.
Smart Academy intern should know how to work in team.
Smart Academy intern should be persevering and have motivation.
….
Lucian Constantinescu – experiența unui DevOps Engineer în Smart Academy
Următoarele rânduri sunt scrise de către mine, Lucian Constantinescu, unul dintre internii din acest an ce se situează pe poziția de DevOps Engineer.
Vreau să încep prin a le mulțumi celor din echipa de recrutare ITSS pentru faptul că ne-au acordat, atât mie cât și colegilor mei, o șansă pentru dezvoltare personală prin munca în domeniul IT. Procesul de recrutare a fost unul inovator, total neașteptat, în care am reușit să îmi cunosc colegii și să interacționez cu ei prin intermediul unor jocuri sau teme de gândire menite să îmbunătățească munca în echipă. Am avut o serie de prezentări foarte bine structurate în care ne-au fost prezentate departamentele și modul în care se desfășoară activitățile în cadrul ITSS.
Prin intermediul prezentărilor am făcut cunoștință cu câțiva dintre mentorii noștri. Aici o să vorbesc mai exact despre Ion Chihai și Andrei Rizea, cei care s-au ocupat de partea de DevOps unde mă aflu și eu, însă înainte de a face aceasta aș vrea să pun în lumină motivul pentru care am ales să fac acest internship și să merg la acest departament.
Când am aplicat la acest internship, am făcut-o pentru că mi-am dorit să învăț cât mai multe lucruri utile din domeniul de lucru prin intermediul muncii. Am simțit că poziția de DevOps a fost cea care mi se potrivea cel mai mult, așa că m-am hotărât ca aceasta să fie alegerea mea. Mai departe, m-am așteptat să înceapă seria de tutoriale combinate cu practică, prin intermediul cărora să pot să mă formez ca și inginer DevOps. Întregul proces de învățare și pregătire a fost făcut și monitorizat pe parcurs de către Andrei Rizea, împreună cu Ion Chihai.
Pot să spun că aceste luni de pregătire din internship au fost mult mai mult decât ceea ce mă așteptam să fie. Nu vreau să mă pierd foarte mult în detalii, însă vreau să enumăr lucrurile cele mai importante pe care le-am dobândit, și cele care mi-au atras atenția în mod special vis-à-vis de modul în care au decurs aceste luni de internship:
În ultimele luni am acumulat o cantitate foarte mare de informații noi, care mi-au format un nou mod de gândire, lucruri pe care nu cred că le-aș fi putut învăța vreodată la facultatea pe care o fac. Materialele au fost foarte bine structurate, iar mentorii mei s-au ocupat în permanență de mine, mi-au oferit ajutorul nu doar pe partea de DevOps, ci și pe partea de relații între colegi.
Lui Andrei și lui Ion le mulțumesc foarte mult pentru faptul ca m-au învățat într-un timp relativ scurt cum se folosește o mare parte din procesul de creație al unui DevOps, și pentru că m-au învățat ce înseamnă lucrul în echipă, comunicarea benefică între colegi atunci când este vorba despre un subiect tehnic, și mi-au oferit multe alte informații legate de modul în care îmi pot crea o carieră bună.
Nu știu cum s-au desfășurat lucrurile în celelalte departamente, însă confirm hotărât faptul că Ion și Andrei au facut o treabă excelentă și s-au implicat total în pregătirea mea. Nu a existat un moment în care să mă simt stresat sau dezorientat, băieții au fost acolo pentru mine chiar și la ore din afara programului, m-au integrat într-o echipă superbă, m-au invitat să particip la diferite jocuri pentru relaxare și, cel mai important, am simtit faptul că și ei s-au implicat în procesul de pregătire al internship-ului.
După părerea mea, sunt foarte multe moduri prin care un om poate învăța ceva, însă cel mai benefic este cel în care acesta are și o motivație/o plăcere în faptul că face lucrul respectiv. Pe lângă faptul că am învățat foarte multe lucruri noi, Ion si Andrei au reușit să mă facă să îmi doresc să aflu mai multe, să lucrez mai mult, să îmi placă efectiv munca pe care o face un inginer DevOps. Eu consider acest lucru ca fiind o mare calitate pentru un mentor și pentru asta vrea să-i felicit și să le mulțumesc încă o dată.
Mă bucur să fiu parte din echipa de DevOps, îmi place că reușesc să le fac munca mai ușoară colegilor mei și că pot să vin cu multe îmbunătățiri. Este o poziție ce îmi permite și să socializez mai mult cu developerii, lucru care pentru mine este un mare bonus. Am fost implicat în diferite proiecte pe parcursul training-ului pentru a mă putea familiariza cu majoritatea lucrurilor, mereu am avut informații utile și atenția mentorilor, iar în unele cazuri chiar aveam scurte pauze (mici ședințe) în care râdeam și socializam între noi.
Ca o încheiere, aș vrea doar să subliniez faptul că mă bucur să fac parte din echipa de DevOps ITSS și că am ales să urmez acest internship.
Mulțumiri speciale mentorilor mei pe care i-am cărat mereu pe League of Legends. Ați fost cei mai buni. Vă mulțumesc guys 😊!
….
Andrei Pantelimon – experiența unui DevOps Engineer în Smart Academy
Q: Ce v-a plăcut?
A: Pentru mine a fost o experiență super frumoasă. Eram puțin speriat la început, fiind și primul meu job real să zic așa, nu știam la ce să mă aștept. Dar, încetul cu încetul, am descoperit oameni foarte mișto de la care am învățat foarte multe. Mi-a plăcut și cum s-a pus problema și că au fost foarte înțelegători cu mine de când am început facultatea.
Q: Ce ați descoperit? Cum este pentru voi ceea ce faceți – PM, BA, DevOps?
A: Inițial, când am mers pe partea de DevOps nici nu știam ce înseamnă, știam doar de existența lui și pentru mine era doar un buzzword. Dar am început să înțeleg importanța lui și a început să îmi placă. Dintotdeauna mi-am dorit să fac ceva mai inginerește, să lucrez cu mai multe tehnologii și să nu fiu blocat doar pe un limbaj de programare, și DevOps-ul mi-a satisfăcut această dorință.
Q: Cum au fost trainerii 😊?
A: Trainerii au fost foarte mișto. De la începutul prezentărilor mi-a plăcut, dar pe urmă am ajuns să îi cunosc mai îndeaproape pe Ion și pe Andrei și sunt doi oameni foarte faini; m-au ajutat și mi-au fost aproape de oricâte ori am avut nevoie.
Q: Cum a fost și este toată această experiență în online? Și ce puteți spune despre relațiile create cu ceilalți colegi de internship sau cu colegii din ITSS.
A: Experiența online, pentru mine, a fost mai ok pentru că am putut să mă împart mai ușor și cu facultatea și cu internship-ul, dar mi-ar fi plăcut să merg și la sediu și să am mai multe interacțiuni cu colectivul. Cu trainerii mi-am creat o relație foarte bună, am început să ne și jucăm League of Legends sau Catan împreună.
….
Bogdana Breban – experiența unui Project Manager intern în Smart Academy
Smart Academy for me <3
I chose to represent my journey so far as an intern in Smart Academy through a special kind of roadmap.
WHY IS IT SPECIAL?! Because my roadmap presents a summary of what it means to be a Project Manager Intern and it’s sprinkled with:
enthusiasm,
trainings
theory & practice
personal development and career development
challenges, feedback, support
Agile approach in projects
… and last but not least:
friendship and awesome people <3
To be continued… 😊
…to be continued indeed
Update 15 octombrie
5. Smart Academy Chișinău
Alex – experiența în Smart Academy Chișinău
“Salut! Mă numesc Mihai Alexandru, am 22 de ani și am finalizat Intershipul ITSS (Smart Academy) în Chișinău.
Să începem de la bun început! 😊 Chiar din primele zile ale internship-ului noi, ca 5 învățăcei, am intrat în birou și ne uitam unul la celălalt înțelegând că între noi va fi concurență, dar în același timp înțelegând că dacă nu ne vom uni/ vom colabora ne pierdem pe acolo. Prima zi a fost mai easy. Am făcut cunoștință cu colegii din oficiu, cu Bucătăria 😉 și ne-am luat în primire laptopurile. De ce zic că a fost mai easy? Pentru că era zi de onboarding: aveam să ne cunoaștem mai bine și intram și noi cumva în colectiv; tot atunci am ales și specializarea – erau 3 oferte: Java BE, Android și DevOps. Eu am ales Android. Următoarele 2-3 săptămâni au fost foarte plăcute, pentru că am început intens să învățăm și să “dăm din coate” la greu. Toți doream să începem lucrul în proiect! Și ghiciți ce s-a întâmplat? Cine știe?
Coooorect, Pandemia! ☹ Când am început să lucrăm, ne plăcea să mergem la oficiu. E o altfel de atmosferă acolo și găsesc că e și mai interesant să lucrezi on site. Însă am fost nevoiți să lucrăm de acasa, iar la început era foarte greu să prindem pasul de a lucra la distanță. Eu eram la primul meu proiect, pentru a prinde mai bine Kotlin și toate plusurile Android-ului erau puse vizual într-o aplicație, unde @George Bardas îmi era ca tutorele 😊 și îi mulțumesc foarte mult! Datorită lui am învățat enorm! Această aplicație am finisat-o destul de repede așa cum am înțeles, iar cu pași mici am început să ne îndreptăm asupta HARP Mobile. Sincer spun că eram enorm de bucuros că încep să lucrez la primul proiect serios! Ne simțeam mai bine: fiecare zi Daily, susțineam Demo o dată la două săptămâni, era super! Probleme? Nu știu, noi nu am întâlnit mari dificultăți în această perioadă de internship. Desigur, existau neclarități în task-uri, dar mereu aveam la cine apela (@Aurel, @George), iar ei mereu ne ajutau să trecem peste orice problemă. Știți, am o frază care mi-a ramas în cap și la care mă întorc ca susținere și la acest moment: “E greu prima dată, pana o rezolvi.” 😊 “
Anastasia – experiența în Smart Academy Chișinău
“Salut, eu sunt Anastasia😊
Prima lună de internship a fost condimentată cu entuziasm, curiozitate dar și cu mici stângăcii.😊 În primele zile mai mereu afișam o privire pragmatică care dădea clar de înțeles că am ieșit din zona de confort, însa colegii au avut grijă să ne facă acomodarea mai rapidă și mai usoară, astfel că în câteva zile deja ne simțeam parte din echipă. Perioada propriu zisă de învățare și experimentare a programării în Java a început cu super energie și entuziasm, bucurându-ne de suportul întregii echipe, de ședințe în care dezbăteam diverse subiecte care ne ajutau să creștem și să ne consolidăm cunostințele. În urma acestor sedințe căpătam încredere, ziceai că putem dărâma și munții. Am început cu proiecte mici prin care învățam noi abilități, ca mai apoi să trecem la aplicația HARP, aplicație ce ne-a oferit oportunitatea de a experimenta lucrurile învățate. În tot acest timp colegii ne-au oferit toată susținerea de care am avut nevoie. ”
………..
Postarea de acum vine chiar în săptămâna în care am reușit să livram upgrade-urile aduse în HARP (aplicația noastră de HR), dezvoltate în cadrul internshipului din care au facut parte Alex și Anastasia, Anastasia rămânând în continuare și contribuind mai departe la proiect.
Dacă vreți să revedeți HARP – postare aici.
Mulțumim tuturor celor care au contribuit și care au extins și în continuare extind aplicația! Este deja minunată, va deveni și mai și, cu fiecare modul adăugat!
Pe curând,
Diana – Product Owner HARP
…to be continued
Update 9 octombrie
4. Mentors’ perspective – Digital Identity Technical Bootcamp
Radu
În primul rând, mi-au plăcut internii deoarece au început cu un vibe super fain și cu o dorință imensă de a învăța. Au fost super receptivi și chiar cred că s-au chinuit și și-au dat tot interesul să acumuleze amalgamul de informații primit. În privința mea, pot să zic că a fost o experiență super, de unde am avut și eu foarte multe de învățat și cred că asta m-a ajutat atât dpdv soft skills, dar și tehnic. Cred ca a fost un win-win din amân2 părțile. 🙂
“So, keep up the good work!”
Gicu
Cum a fost pentru voi experiența pregătirii și susținerii bootcampului?
[G]: Nu a fost ușoară organizarea, în special într-o perioadă foarte activă pentru noi, însă îmi place ce a ieșit și ceea ce am reușit să facem ca echipă de pregătire.
Cum au fost participanții?
[G]: Au fost foarte descurcăreți, mai mult de atât chiar activi, astfel încât pe Git reușeau să meargă cu exercițiile practice înainte de a reuși eu să le prezint. Au fost, din acest punct de vedere, cu adevărat proactivi.
Ce a însemnat pentru voi ca echipă toată experiența de mentorat?
[G]: A fost o consolidare a cunoștințelor, plus o organizare a acestei informații în materiale reutilizabile (destul de frumoase și cu multă practică la final, gata să fie folosite și într-un alt bootcamp). Prezentarea în pereche mi-a placut destul de mult, eu și co-facilitatorul ne completam foarte bine.
Ce ați învățat despre voi după organizarea programului și ce rămâne acum la final, în urma lui?
[G]: Mi-am reconfirmat că o pregătire bună nu se face peste noapte, așa cum se întâmplă și în proiecte de altfel 🙂, iar prezentarea în paralel poate aduce chiar rezultate foarte bune. E important ca mesajul să ajungă la destinatar cât mai structurat și ușor de urmărit. Zic că nouă ne-a ieșit! 😊
Dani
Cum a luat naștere ideea de a genera bootcampul ITSS și care a fost feeling-ul la început?
[D]: “It always seems impossible until it’s done” definește felul în care a luat naștere bootcampul ITSS. Ideea a pornit din nevoia de a ne mări echipa cu oameni talentați, pasionați, care să fie deja enablați pe tehnologiile pe care livram proiecte în spațiul de Digital Identity. Din cauza faptului că piața este mai mică în aceasta zonă căutată de noi, ne-am gândit la a organiza un bootcamp cu predare intensivă. Recunosc că ideea organizării bootcampului, venind undeva la începutul instaurării stării de carantină, m-a făcut să fiu puțin sceptic – mă gândeam că va fi greu să putem share-ui toată baza de informații pe care ne-o propusesem, în sesiuni 100% online, să ținem atenția participanților focusată continuu pe ceea ce avem noi de share-uit, respectiv că vom putea avea rezultatele pe care ni le propusesem. Însă cele două luni cu e-întâlniri zilnice aveau să îmi schimbe aceasta percepție…
Cum a fost pentru voi experiența pregătirii și susținerii bootcampului?
[D]: A fost un proces intens și cu mult efort de echipă din partea noastră, cu atât mai mult cu cât ne-am ocupat de pregătirea lui în paralel cu livrarile proiectelor pe care le aveam în derulare. Chiar dacă era vorba de 2 luni de prezentări, a fost un challenge să încadrăm toate informațiile pe care ne doream să le transmitem către participanți. Odată ce ne pornim în a gândi un proiect, vrem să fie cel mai bun proiect; așa am luat și bootcampul, ne doream să venim cu toate informațiile către ei, însă ne-am uitat la constrângerea de timp, am început să prioritizăm, iar unele subiecte au fost aprofundate, în general cele pe care le foloseam cel mai des în proiecte, iar altele doar prezentate ca și concepte high level.
Încă de la început am vrut să fie o experiență cât mai hands-on, care să conțină multe lucruri practice și cât mai puțină teorie neaplicată. De asemenea, am creat numeroase demo-uri pe tot parcursul programului, care să simuleze cât mai multe ipostaze real-life de proiect.
Cum au fost participanții?
[D]: Privind puțin în retrospectivă, consider că numărul de participanți a fost optim, astfel încât fiecare dintre ei să primească maximum de valoare, iar noi, trainerii, la rândul nostru, să nu fim compleșiți. Am simțit o energie bună încă de la primele discuții cu ei. Mi-a plăcut maxim faptul că, deși rulam într-un setup 100% online, ei reușeau să rămână concentrați și focusați pe toată durata prezentării și să adreseze întrebări, curiozități tot timpul.
O așa punctualitate (9:30 every day!) mi-a fost greu să întâlnesc până acum! 🙂
În zilele dedicate exercițiilor se simtea “freamătul” în rândul lor, dorința de a duce la final challenge-urile primite și pentru asta primeam întrebări chiar și în afara intervalelor provizionate pentru bootcamp, ceea ce a fost o surpriză placută.
3. Ce a însemnat pentru voi ca echipă acest program?
[D]: Acest program a avut beneficii din toate punctele de vedere – unul dintre ele, foarte important de altfel, a fost acela că ne-am dezvoltat, toată echipa implicată în aceste 2 luni, faine skill-uri de trainers.
Deși a venit ca un “proiect” suplimentar pe lângă toate celelalte care trebuiau livrate în perioada asta, echipa s-a mobilizat frumos și chiar a făcut extra miles pentru a ne putea încadra cu pregătirile și pentru a putea oferi maximum în timpul sesiunilor pe care aveam ownership.
Am descoperit că putem să avem și răbdare. 🙂
4. Ce ați învățat despre voi după organizarea lui și ce rămâne acum la final, în urma lui?
[D]: Feelingul de acum, de la final de program, este unul tare fain; ne bucurăm că am reușit să oferim două luni de knowledge, tips & tricks, experiențe, zicem noi bogate, și cu un nivel calitativ ridicat, către un grup frumos de participanți.
Marian
Pentru noi, ca traineri, experiența a început mult mai devreme, undeva în Aprilie. Era vorba de o inițiativă ce își propunea să atraga posibili noi colegi, care în urma bootcamp-ului să capete o bază de cunoștințe esențiale pentru zona de digital identity – domeniu cu o creștere foarte mare în urma accelerării digitalizării, consecință a pandemiei ongoing. Am încercat să condensăm într-o perioadă relativ scurtă, de 2 luni, cât mai mult conținut interesant în lecții interactive și utile.
Eu personal nu aveam o experiență foarte mare ca trainer înainte de bootcamp – obișnuiam să prezint pentru alți colegi diverse aspecte tehnice, pe anumite subiecte punctuale. Recunosc că am început cu emoții, mai ales pentru că inițial speram că situația cu pandemia se va stabiliza și vom ține bootcamp-ul de la sediul companiei. Ulterior, a fost luată decizia de a ține totul remote și, neavând idee cum va decurge tot programul de două luni în acest format, emoțiile au fost amplificate. A fost o provocare să ținem și training-urile și proiectele în paralel în toată perioada asta.
Satisfacția a fost însă foarte mare când am realizat că procesul de selecție a bootcamperilor a fost un succes. Bootcamperii s-au dovedit a fi super smart, implicați și interesați de subiectele prezentate în traininguri, mai ales în exerciții, prindeau rapid lucruri destul de complexe de care nu mai auziseră. Din acest punct de vedere, participanții au fost cu mult peste așteptările mele inițiale și am fost foarte plăcut surprins.
Pe durata acestui bootcamp am învățat și noi, ca traineri, multe lucruri pe care înainte nu le știam. Am căpătat, de asemenea, experiență și încredere pe partea de prezentări. Sperăm că procesul a fost util pentru toți bootcamperii și că aceștia au acumulat o bază reală de cunoștințe despre domeniul digital, programming, scripting etc. – lucruri pe care, dacă nu le aplici într-un context real, sunt greu de înțeles complet doar din cunoștințe teoretice.
…to be continued
Update 1 octombrie
3. Digital Identity Technical Bootcamp experience
Bootcampers: Andra Racoviță, Alin Olteanu, Dragoș Unguru, Vlăduț Mărgineanu, Cosmin Zărnescu, Luca Dulgheru, Valentin Savoiu, Denisa Maftei și Bogdan Munteanu
Prima – Experiența Andrei
Bună,
Am scris câteva gânduri despre Bootcamp. 😄
Am început această experiență foarte entuziasmată și doritoare să învăț despre Digital Identity, despre care inițial nu știam foarte multe lucruri. Bootcamp-ul a reprezentat o perioadă foarte intensă de învățare, în care am avut mentori diferiți pentru fiecare componentă ForgeRock cunoscând, astfel, o parte din echipa ITSS. Informația pe care o aflam în fiecare zi era complet nouă și mereu mi se părea că nu o să pot înțelege tot, dar acest gând trecea când știam că avem la fiecare pas un mentor, care era mereu gata să ne ajute și să ne răspundă la toate întrebările. Erorile care apăreau când făceam ceva nou ne-au unit ca echipă. Noi, bootcampers, eram mereu pregatiți să facem debugging pentru a rezolva problema apărută.
După primele săptamâni în care ne-au fost arătate funcționalitățile ForgeRock, am ajuns într-un final să aplicăm tot ce am învățat. Aceasta a fost cu siguranță partea mea preferata. Ne-am împărțit în echipe și am început să lucrăm la mici proiecte, flow-uri de autentificare, folosind împreună AM, IDM și IG.
Toată experiența Bootcamp-ului a fost una extraordinară. Sunt foarte fericită că am avut șansa să particip.
O zi frumoasă,
Andra
A doua – Experiența lui Luca
Q: Ce mi-a plăcut?
A: Pot spune că, pentru mine, acest Bootcamp a reprezentat o experiență foarte tare, din care am avut MULTE de învățat! Mi-a plăcut domeniul la care a facut referire, faptul că am interacționat/învățat tehnologii noi despre care nici nu aveam habar și, nu în ultimul rând, comunitatea! Atât colegii, cât și trainerii au fost super. Din punctul meu de vedere s-a menținut o sinergie foarte bună pe întreg parcursul bootcamp-ului!
Q: Ce am descoperit? Cu ce m-a ajutat?
A: Pe parcursul acestui bootcamp am avut ocazia să învăț tehnologii noi despre care aveam ori cunoștințe minimale, ori deloc . Totodată, a fost prima mea interacțiune cu tot ce înseamnă Digital Identity, un concept despre care nu știam absolut nimic înainte să încep, dar care acum îmi este mult mai clar și mi se pare mult mai atractiv! Am avut, de asemenea, ocazia să învăț ce se află în spatele unei aplicații reale, care implică tehnologiile abordate, fapt ce ajută la înțelegerea unui astfel de sistem complex. Consider că m-au ajutat enorm toate aceste informații!
Q: Comunitatea? Cum au fost trainerii?
A: Daca ar fi să descriu într-un cuvânt, probabil aș spune: super! Totul a mers bine, trainerii au avut răbdare cu noi, training-urile au decurs foarte bine overall! Atunci când au intervenit probleme sau am avut nevoie de ajutor, trainerii s-au implicat de fiecare dată. Cand am avut întrebări, trainerii s-au asigurat ca totul este clar și că am înțeles tot ce se întâmplă. Training-urile au fost foarte bine organizate, iar informația a fost livrată și susținută așa cum trebuie – prin exemple, exerciții practice, mini-proiecte etc.
A treia – Experiența lui Vlăduț
…to be continued
Update 24 septembrie
2. Integration Development Team
Interni : Mara Nedelcu, Alexandru Șerban, Tibi Cimpoeru, Cristian Vlad
Traineri : Cristian Coman (BPM), Ciprian Axente (IIB)
Articol susținut și realizat de Mara, Alex, Tibi, Cristi
PRIMELE CUVINTE
Cuvinte de încurajare sau motivaționale? Așa a început viața de intern developer.
Primele gânduri au fost pozitive, no mixed feelings, no nothing. Doar ideea unui capitol nou: cel de developer. Și am nimerit și undeva fain (nișat) – Integration development.
În prima săptămâna a fost training pe BPM, probleme cu mașinile virtuale, cu laptopurile, hai să cumpărăm RAM, hai să ne facem avioane din ‘sculele’ hardware. În primele 3 zile ale săptămânii veneau curierii <ca la pomană>.
Moamăă, câte chestii în BPM-ul ăsta! Unde era până acum de nu am auzit de el? Păcat! Indienii au auzit, sunt calare pe el <ca pe butelie>, tutorial au făcut ca la orice alt software. Punjabi power!
Ce am facut mai exact? Păi, pe scurt, am făcut ‘drag and drop’ și am scris câteva linii de cod. Pe lung, am făcut un prim program care să ne afișeze o înșirurire de caractere ordonate aleatoriu – unii o mai numesc și propoziție.
Hai să facem procese, hai să facem useri, hai să facem obiecte, coach-uri! Ah, da’ deja le știți pe astea! Să trecem mai departe. Știți ce e aia ENV? A avut răbdare să ne spună ce e și am și facut un ENV.
(Cristi)
În a doua săptămână l-am cunoscut pe Ciprian, care ne-a întâmpinat cu cel mai frumos mesaj de primire:
. El ne-a inițiat în tainele IIB-ului, care are mai puține probleme de configurare decât BPM-ul, însă este mai greu de înțeles.
Prima dată când am auzit de <BROKER> ne-am gândit la oamenii care fac asigurări și nu reușeam să înțelegem ce legătură există între cele două. 😊 Dar BROKER-ul e ca un pitic din ăla care lucrează pentru tine când dormi.
BROKER-ul e primul pe care îl “concediezi” în caz de nu merge nimic. Dai restart la BROKER, oprești aplicația și o redeschizi.
Primele două aplicații, apelare SOAP, Postman și hai să facem apelari la baze de date 😊. Râdem, și râdem pentru că ne-a luat durerea de cap… Oracle XE, Sql Development. Hai, că o să fie ușor! 😊 Ușor ca la programatori…
Cum victoriile duc spre alte victorii, așa și noi: “hai să facem și insert în baze de date și select-uri” și totul gata până vineri! Săptămâna s-a finalizat cu “Faceți o bucla FOR care să vă insereze date în baza de date”. De aici, weekend!
…to be continued
Update 17 septembrie
“După feedback-ul bun de anul trecut, nu doar al foștilor interni, dar și al colegilor în general (super vibe, energie și suflu nou în companie), ne-am propus ca în 2020 să ducem totul la un alt nivel. Apoi a venit lock-down-ul. Așa că toate planurile, tot next level-ul în Academiile ITSS l-am adus acum în online. Deschidem o serie de povești de la interni, mentori, HR și toți oamenii implicați aici, ca să vă arătăm ce înseamnă Academia noastră online.
Vorbim de 35 de interni, în 3 programe diferite: Smart Academy_Chișinau cu 5 interni, Digital Identity Bootcamp cu 10 și Smart Academy 2.0 cu 20, toți din arii diferite: Backend, Android, DevOps, Integration developers, Business Analysts, Project Managers, UX Designers, Digital Identity Consultants.
Mai jos vă puteți face o idee a ce au însemnat, în cifre, toate acestea:
În toate Academiile noastre avem o abordare pragmatică, înțelegem că nevoile juniorilor sunt să experimenteze în timp ce își consolidează cunoștințele, așa că toate presupun lucratul împreună, în echipe, la proiecte practice și beneficiază de cei mai buni mentori tehnici pe care îi avem.
Haideți să vedeți ce a ieșit! 😊
Zi faină!
Diana”
1. Design Team
Interni: Simona Cojocariu și Alexandru Nițu
Trainer: Cătălin Stanciu
Ce spun/desenează Simona și Alex:
…to be continued
Comments